Diferència entre revisions de la pàgina «Abelló»
Línia 2: | Línia 2: | ||
El primer document que aquí incorporem directament relacionat amb els Abelló de Prades és de 1684: es tracta de la venda d'una peça de terra per Pere-Joan i Rafael Abelló, pare i fill. En el primer terç del XVIII sovintegen les referències a un Marià ("Mariano") Abelló, que de fet és qui figura com a cap de casa a l'Estimació cadastral de 1715. A partir de 1737 trobem la referència a un Isidre Abelló difunt i s'encetarà una sèrie en què apareixerà el fill d'aquest, també de nom Isidre (tots dos amb el nom, però, en castellà), que permetrà observar una creixent influència social del personatge, que exercirà de regidor, síndic procurador i finalment (1779-1780) alcalde de la vila. Amb ells dos, Isidre Abelló pare i fill, hi podem encetar amb seguretat una llarga reconstrucció del llinatge, amb alguna peça del mateix, però (la que podríem anomenar dels Pau Abelló), encara per acabar d'encaixar. | El primer document que aquí incorporem directament relacionat amb els Abelló de Prades és de 1684: es tracta de la venda d'una peça de terra per Pere-Joan i Rafael Abelló, pare i fill. En el primer terç del XVIII sovintegen les referències a un Marià ("Mariano") Abelló, que de fet és qui figura com a cap de casa a l'Estimació cadastral de 1715. A partir de 1737 trobem la referència a un Isidre Abelló difunt i s'encetarà una sèrie en què apareixerà el fill d'aquest, també de nom Isidre (tots dos amb el nom, però, en castellà), que permetrà observar una creixent influència social del personatge, que exercirà de regidor, síndic procurador i finalment (1779-1780) alcalde de la vila. Amb ells dos, Isidre Abelló pare i fill, hi podem encetar amb seguretat una llarga reconstrucció del llinatge, amb alguna peça del mateix, però (la que podríem anomenar dels Pau Abelló), encara per acabar d'encaixar. | ||
+ | |||
Revisió del 08:08, 4 abr 2020
El cognom Abelló ja el trobem a Prades al Fogatge de 1497. No sabem si hi tenia relació, però en aquell temps també era present a la veïna Albarca (de fet en el següent fogatge de 1515 a Prades hi trobàvem un sol cap de casa, mentre que a Albarca n'hi havia diversos).
El primer document que aquí incorporem directament relacionat amb els Abelló de Prades és de 1684: es tracta de la venda d'una peça de terra per Pere-Joan i Rafael Abelló, pare i fill. En el primer terç del XVIII sovintegen les referències a un Marià ("Mariano") Abelló, que de fet és qui figura com a cap de casa a l'Estimació cadastral de 1715. A partir de 1737 trobem la referència a un Isidre Abelló difunt i s'encetarà una sèrie en què apareixerà el fill d'aquest, també de nom Isidre (tots dos amb el nom, però, en castellà), que permetrà observar una creixent influència social del personatge, que exercirà de regidor, síndic procurador i finalment (1779-1780) alcalde de la vila. Amb ells dos, Isidre Abelló pare i fill, hi podem encetar amb seguretat una llarga reconstrucció del llinatge, amb alguna peça del mateix, però (la que podríem anomenar dels Pau Abelló), encara per acabar d'encaixar.