1781 Capítols matrimonials Jordi Pagès Gual amb Maria Espasa
Ulldemolins, 23 de setembre 1781. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Jordi Pagès Gual, fadrí pagès (fill de Joan Pagès, pagès, i de Florentina Gual, cònjuges de Prades, vivents) i Maria Espasa Ballester, donzella (filla de Joan Espasa, pagès vivent de Vilanova de Prades, i de llur muller Josepa Ballester, difunta de la vila d’Albi).
Primerament el pare i mare de Jordi Pagès, amb donació entre vius, per títol de donació universal atorguen a aquest tots els seus béns, reservant-se però mentre qualsevol d’ells visqui el seu ple i íntegre usdefruit, del qual prometen ocupar-se dels esdevenidors cònjuges i família, treballant aquests en profit de la casa. També els dits donadors es reserven tres-centes lliures per a testar, acomodar als seus altres fills i lliurement disposar-ne. En cas, però, que dit Jordi Pagès morís sense fills legítims en edat de testar, només hauria de rebre vint lliures.
D’altra banda Joan Espassa, pare de Maria, per les parts d’heretat i legítima que li pertoquen, incloent la donació que li féu la seva difunta mare en el seu darrer testament (en poder de l’Escribania Pública de Vilanova de Prades) li dona per dot la quantitat de setanta lliures, pagadores vint lliures el dia del desposori, i les restants cinquanta amb cinc iguals pagues i en cinc anys, a més de diverses peces de roba en aquests capítols relacionades i una caixa de noguer bigarrada amb els seus pany i clau, tot a condició que quan morís tingués fills en edat de testar, reduint-se el dot en cas contrari a vint lliures i amb obligació de retornar la resta a dit donador o als seus hereus o successors.
La dita Maria Espasa aporta l’esmentat dot al seu esdevenidor marit, que juntament amb els seus pares li fan i signen carta dotal i d’espoli, i aquest li fa de creix, augment o donació per noces la quantitat de deu lliures (que en cas d’haver-n’hi correspondran als fills), i tots tres associen aquesta a totes compres i millores que tindran lloc en el present matrimoni.
Sobre la fórmula d’herència, les dues parts pacten que aquesta sigui la de fills per fills i filles per filles, preferint els primers a les segones, però aquell que els semblarà més hàbil. I els d’aquest als de qualsevol altre matrimoni. En altre sentit, s’especifica que el cònjuge que sobrevisqui no podrà pretendre més enllà de tres lliures dels béns de l’altre. Els dos testimonis són veïns d’Ulldemolins.
De tots els atorgants només Jordi Pagès signa personalment, fent-ho per la resta un d’aquests testimonis.
FONT. AHT : FN d’Ulldemolins, capsa 21 : Enríquez, Valentí : Manual 1781-1782, full 9/1781; català.