1771 Capítols matrimonials Josep Febrer Parrot amb Maria-Antònia Roig Òdena
Prades, 18 de desembre 1771. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Josep Febrer Parrot, fadrí pagès de Prades (fill de Cristòfol Febrer, pagès difunt, i de Florentina Parrot, vivent, cònjuges de dita vila) i Maria-Antònia Roig Òdena, donzella (filla de Magí Roig, pagès, i de Florentina Òdena, cònjuges vivents de la vila de Prades).
Primerament Florentina Parrot i el reverent Joan Febrer, mare i oncle respectivament de Josep Febrer contraent, constitueixen aquest hereu universal de tots els seus béns i dels de cadascun d’ells individualment, amb diversos pactes: en primer lloc, es retenen i reserven tot el ple i íntegre usdefruit dels dits béns, del qual prometen sustentar als dits cònjuges esdevenidors i a la seva família, treballant emperò aquests per al bé de la Casa; en segon lloc, Florentina Parrot (“Febré”) es reserva per a poder testar i lliurement disposar la quantitat de 5 lliures, i el reverent Joan Febrer se’n reserva 450 per tal també de poder testar i disposar-ne lliurement, i per a poder dotar als també nebots seus Salvador Febrer i Marianna Febrer, com també el llit parat en què dorm, i el servei d’argent que té; també amb pacte que quan Salvador Febrer arribi a prendre estat, el seu germà Josep li doni una peça de terra part vinya i part campa, d’uns tres jornals d’extensió, situada al terme de Prades, en la partida del Segalàs, però per al cas que aquest no volgués donar-li l’esmentat tros, el reverent Joan Febrer li consigna ara, per a les hores, altra peça de terra situada en la partida de les Forquetes, que comprà a Joan Anglès “dit lo regalat”; amb pacte també que Josep Febrer es faci càrrec dels funerals de la seva mare; i amb pacte, per fi, que si Josep Febrer morís sense fills o filles, en tal cas només pugui disposar de 75 lliures barceloneses, i retornar la resta del dot a dits donadors.
En un altre capítol Francisco Febrer, també oncle de Josep Febrer, renuncia y cedeix tots els drets que poguessin pertocar-li en els béns dels seus pares i del dit Cristòfol Febrer, germà seu, a condició que el seu nebot Josep Febrer el mantingui durant la seva vida, treballant en profit de la Casa, i li pagui els seus funerals al temps de la seva mort.
Amb altre capítol, els pares de Maria Antònia Roig fadrina contraent, doten aquesta amb 200 lliures moneda barcelonesa, un seguit de peces de roba i una caixa de noguer amb pany i clau, amb pacte que si aquesta mor sense descendència del present matrimoni, només pugui disposar de 75 lliures, tornant la resta als dits donadors; com és usual, la contraent aporta el dit dot al seu esdevenidor marit, que en altre capítol li fa de creix 25 lliures, que passarien als fills cas de tenir-ne, i que al seu torn es compromet a tornar dot y creix finit el dit matrimoni. En altre capítol el reverent Joan Febrer, Florentina Parrot vídua de Febrer, i Josep Febrer, com és costum de l’Arquebisbat de Tarragona, associen Maria Antònia Roig a totes compres i millores que en el matrimoni tinguin lloc: al quart vivint els dos primers, al terç faltant un d’aquests dos, i per meitat faltant els dos.
Pel que fa la forma d’heretament, els esdevenidors cònjuges acorden que sigui fills per fills i filles per filles, preferint els homes a les dones, i els d’aquest als de qualsevol altre matrimoni, però aquell que voldran i que consideraran més apte. Per últim destaquem que en cas que l’altre dels cònjuges sobrevivents sobrevisqui a algun fill o filla d’aquest matrimoni, només tindrà dret a tres lliures dels béns del cònjuge sobrevivint.
Són testimonis Joan Roig i Josep Joanpere, els dos pagesos de Prades. I dels sobredits, el reverent Joan Febrer, Magí Roig i Josep Febrer signen personalment, mentre que per les dites Florentina Parrot, Florentina Òdena, Maria Antònia Roig i Francisco Febrer, que diuen no saber d’escriure, de voluntat seva signa el testimoni Joan Roig.
FONT. AHT : FN d'Ulldemolins : Alba i Molins, Salvador : Manual 1771, full 235; català.