1771 Capítols matrimonials Josep Lleberia Gassol amb Maria Febrer Parrot
Prades, 5 d’abril 1771. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Josep Lleberia Gassol, vidu, pagès de la vila de Prades (fill de Cristòfol Lleberia i de Teresa Gassol, cònjuges de Prades, difunts) i Maria Febrer Parrot donzella (filla de Cristòfol Febrer, pagès difunt, i de Florentina Parrot, vivent, cònjuges de la mateixa vila.
Primerament la dita Florentina “Febrer” viuda, i el reverent Joan Febrer, Prevere i Beneficiat de dita vila de Prades, mare i oncle respectivament de la contraent, doten aquesta amb diverses peces de roba, una caixa d’àlber amb el seu pany i clau, i amb 120 lliures moneda barcelonesa, corresponents a diverses casuístiques (deu lliures pels drets paternals i maternals, altres deu que li llegà el seu difunt oncle Bonaventura Parrot, seixanta aportades pel seu oncle Joan Febrer, prevere, i les altres quaranta que li corresponen de l’almoina del difunt reverent Llorens Roig), i pagadores vint-i-cinc amb diners al comptat, cinquanta-tres amb una peça de terra en la partida del Montagudell, pendent de valorar per dos experts (un per cada part), i la variació en un o altre sentit de la qual valoració caldria sumar o restar, segons fos el cas, al lliurament de dites vint-i-cinc lliures, per bé que a pagar en un termini de dos anys, mentre que pel que fa a la part corresponent a l’almoina s’estipula que siguin els propis donataris els qui hagin de reclamar-la. Si la futura contraent morís sense descendència, o sense cap fill o filla en edat de testar, només podria disposar de 15 lliures ( a més de les corresponents a l’almoina) i hauria de retornar la resta als dits donadors. En altres capítols, la dita contraent aporta l’esmentat dot al seu esdevenidor marit, que retornaria a ella i els seus finit el matrimoni, i aquest li aporta de creix la quantitat de dotze lliures, associant-la per meitat a totes compres i millores que en aquell tinguin lloc, que passarien als fills en cas de tenir-ne.
D’altra banda, els esdevenidors cònjuges concreten la forma de heretat: fills per fills i filles per filles, preferint aquells a aquestes, però amb la llibertat d’escollir hereu aquell que més hàbil els semblarà. Per últim, les dues parts estipulen que en cas que morint un d’ells i sobrevivint algun fill el cònjuges sobrevivint només podrà pretendre tres lliures dels béns del que premorirà.
Són testimonis Anton Nogué i Josep Casals, ambdós pagesos de Prades. De tots els participants d’aquests Capítols només signa personalment el reverent Joan Febrer, per no saber cap dels altres escriure.
FONT. AHT : FN d'Ulldemolins : Alba i Molins, Salvador : Manual 1771, full 65/1771; català.