1771 Capítols matrimonials Crespí Casals amb Florentina Martorell Oliver
Prades, 18 de desembre 1771. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Crespí Casals, fadrí pagès de la vila de Prades (fill d’Anton Casals, pagès difunt, i de Caterina “Casals y en segonas núpcies Calderó”, vivent, cònjuges de Prades) i Florentina Martorell Oliver donzella (filla d’Isidre Martorell, pagès, i de Rosa Oliver, vivent, cònjuges de la mateixa vila).
Primerament Caterina, actual muller de Pere Calderó, teixidor de lli de la vila de Prades, amb consentiment d’aquest, dota al seu fill Crespí Casals amb aquella casa situada en la present vila de Prades i carrer dit de la Peixera vella (que afronta per davant amb aquest carrer, per darrera amb Francisco Martorell, de un costat amb Pere Calderó menor ,i d’altre costat amb Josep Casals), la qual casa promet donar-li el dia de les noces, amb pacte que en cas de premorir ella al seu actual marit degui el seu esmentat fill mantenir-la, treballant aquesta en profit de la Casa.
D’altra banda, els pares de Florentina Martorell doten aquesta amb diverses peces de roba, una caixa de pi amb els seus pany i clau, i una peça de terra boscà d’uns dos jornals d’extensió situada en la partida del Tillà del dit terme de Prades, tot el qual dot li lliurarien el dia de les noces; però si la dita donatària morís sense descendència, només podria testar i lliurement disposar de 25 lliures moneda barcelonesa, havent de retornar la resta del dot als seus donadors. Com és usual, la dita contraent aporta el seu dot al seu esdevenidor marit, que es compromet a retornar-lo a ella o els seus sempre que fineixi el matrimoni. Crespí Casals, d’altra banda, fa de creix a Florentina 15 lliures, que en cas de tenir-ne passarien als fills del matrimoni, i associa per meitat aquesta a totes compres i millores que en el decurs d’aquest tinguin lloc.
Pel que fa a la fórmula d’herència, ambdues parts convenen que heretaran fills per fills i filles per filles, preferint sempre aquells a aquestes, i els del present al d’altres matrimonis, però aquells que voldran i que consideraran més aptes. Per últim destaquem que en cas que l’altre dels cònjuges sobrevivents sobrevisqui a algun fill o filla d’aquest matrimoni, només tindrà dret a tres lliures dels béns del cònjuge sobrevivint.
Són testimonis el reverent Joan Febrer, prevere, i Bonaventura Oliver, apotecari, els dos de la mateixa vila de Prades.
FONT. AHT : FN d'Ulldemolins : Alba i Molins, Salvador : Manual 1771, full 243; català.