1776 Capítols matrimonials Josep Abelló Vallverdú amb Josepa Conesa Arnau
Prades, 30 d’octubre 1776. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Josep Abelló Vallverdú, fadrí pagès de Prades (fill d’Isidre Abelló, pagès, i de Maria Vallverdú, cònjuges de dita vila, vivents) i Josepa Conesa Arnau, donzella (filla de Bernat Conesa, pagès difunt, i de Josepa Arnau, vivent, cònjuges de la mateixa població).
Primerament Josepa Arnau, mare de la sobre dita Josepa Conesa, constitueix i ordena aquesta com a hereva universal de tots els seus béns, d’acord amb els següents pactes: primer, que ella dita donadora es reserva mentre visqui tot el ple i íntegre usdefruit de dits béns, del qual promet sustentar als dits cònjuges esdevenidors, treballant aquests en profit de la Casa. En segon lloc, amb pacte que ella dita donadora, per a acomodar i dotar a l’altra filla que té, i altrament per a poder testar i lliurement disposar, es reserva la quantitat de dues-centes lliures. En tercer lloc, amb pacte que si la dita seva filla Josepa Conesa morís sense descendència només podria disposar de la quantitat de 300 lliures, havent de retornar la resta de béns donats.
En un altre capítol trobem que Isabel-Anna “Abelló” vídua, àvia del contraent, juntament amb els pares d’aquest, i amb el seu germà Joan, per totes parts d’heretat, legítimes paterna i materna i tots altres drets a ell corresponents, doten Josep Abelló amb 550 lliures (dues-centes amb terres, i les restants tres-centes cinquanta amb diners), a més de diverses peces de roba i una caixa de noguer amb pany i clau, els quals dot i roba prometen lliurar-li el dia de les noces, tot i que si dit Josep Abelló morís sense descendència només podria disposar de 200 lliures, i hauria de retornar la resta a dits donadors o als seus hereus o successors.
En altre capítol Ramon Jauset, ermità de l’Abellera, oncle de l’esdevenidora contraent, dóna en dot a aquesta (però no abans del seu òbit) una peça de terra plantada de castanyers que té en dit terme de Prades i partida de l’Abellera, tot i reservant-se la facultat de poder-la vendre o empenyorar en cas (únicament) de necessitat. En altre capítol dita Josepa Conesa i la seva mare associen Josep Abelló a totes compres i millores (al terç vivint els tres), volent que si tenen descendència dits millores passin a aquesta, i a més assignen a dit Abelló de soldada deu lliures per cadascun dels primers deu anys de matrimoni, i aquest fa de creix, augment o donació per noces a Josepa Conesa la quantitat de cinquanta lliures, que passarien als fills cas de tenir-ne. Els esdevenidors cònjuges convenen que la fórmula d’heretament serà de fills per fills i filles per filles, preferint sempre aquells a aquestes, i els del present matrimoni als de qualsevol altre, amb les consideracions que els semblaran.
Són testimonis Bernat Pi, apotecari, i Jeroni Juncosa, pagès, els dos veïns de Prades. Els dits Isidre Abelló, Joan Abelló, Josep Abelló i Ramon Jauset signen de pròpia mà, mentre que per les dites Isabel-Anna “Abelló”, Maria “Abelló” [Vallverdú], Josepa “Conesa y” Arnau vídua, j Josepa Conesa donzella, que diuen no saber escriure, de sa voluntat signa un dels testimonis.
FONT. AHT : FN d’Ulldemolins : Alba i Molins, Salvador : Manual 1776, full 163; català.