1776 Capítols matrimonials Sebastià Roca Romeu amb Teresa Calbet Salvat
Prades, 1 d’abril 1776. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Capítols matrimonials entre Sebastià Roca Romeu, fadrí pagès de Prades (fill d’Andreu Roca, pagès, i de Teresa Romeu, cònjuges de dita vila, vivents) i Teresa Calbet Salvat, donzella (filla d’Agustí Calbet i de Maria Salvat, cònjuges de la mateixa, difunts).
Primerament Ramon Calbet, pagès, i Florentina Casals, cònjuges de dita vila de Prades, germà i cunyada respectivament de Teresa Calbet, constitueixen i ordenen aquesta hereva universal de tots els seus béns i de cadascun d’ells a soles, amb els pactes següents: que dit Ramon Calbet donador es reserva en vida tot el ple i íntegre usdefruit de dits béns, del qual promet sustentar als esdevenidors cònjuges i eventual descendència, treballant aquests en profit de la Casa; però si dit Ramon Calbet premorís a la seva muller Florentina, amb els mateixos pactes haurà de transferir a aquesta el dit usdefruit, a condició que mantingui el seu nom; i si fos el cas que aquesta no s’avingués amb els esdevenidors cònjuges i volgués separar-se’n, li assenyala de despesa ara per si fos el cas, anualment, sis quarteres del blat que produirà la mateixa hisenda, tres quartans de fesols, i dos quartans d’oli, havent en tal cas de renunciar a l’esmentat usdefruit. També és pactat en relació a dit usdefruit que dits donadors es retenen i reserven, per acomodar a una altra germana de Ramon Calbet, així com per a poder testar i lliurement disposar-ne, la quantitat de 150 lliures barceloneses entre els dos. Igualment és pactat que en cas que Teresa Calbet morís sense fills en edat de testar, només podria disposar de la quantitat de cent lliures, i hauria de retornar la resta. També és pactat que en cas que dit Ramon Calbet tingui algun fill o filla del present o altre matrimoni, no tingui aquest acte d’heretament cap mena de valor, però donant-se aquest cas es dota ara per a les hores a dita Teresa de una part amb un seguit de robes, i de l’altra amb la quantitat de 325 lliures pagadores cent vint-i-cinc d’elles amb diners, i les restants dues-centes amb terres avaluades per dos experts en una peça de terra que ell dit donador té al dit terme de Prades, en la partida anomenada lo Clos, especificant que si amb dita peça de terra no es cobrís la sobre dita quantitat, se li donés terra per la quantitat mancant d’una peça de terra que té al mateix terme i partida dita lo mas d’en Pagès. Pel que fa a l’esdevenidor cònjuge, Sebastià Roca, per tots els drets a ell corresponents els seus pares li donen en dot diverses peces de roba i 325 lliures, pagadores dues-centes en terra judicada per dos experts en una peça de terra plantada de vinya que tenen i posseeixen al terme de Prades i en la partida del Montagudell, però que si no cobrís l’esmentada quantitat li donaran altra terra per aquella quantitat que faltés, i les restants cent vint-i-cinc lliures prometen donar-li en diners, pagadores anualment en cinc iguals pagues, començant la primera el dia de les noces, i la resta consecutivament en el mateix dia; això, sempre i quan dit Sebastià Roca morís amb fills o filles en edat de testar, atès que si no fos així només podria testar i disposar de la quantitat de cent lliures, havent de tornar la resta a dits donadors o successors.
Amb altre capítol els dits Ramon Calbet, Florentina Casals, i Teresa Calbet, acullen i associen al dit Sebastià Roca a totes compres i millores que en el present matrimoni tinguin lloc (vivint dits cònjuges Calbet Casals al quart, mort un d’ells al terç, i faltant els dos per meitat), volent que si hi ha fills o filles del matrimoni passin a aquests, alhora que li assenyalen de soldada set lliures per a cadascun dels quatre primers anys del matrimoni. Per la seva part Sebastià Roca fa de creix a dita Teresa Calbet quaranta lliures barceloneses, volen que en cas d’haver-n’hi passin als fills. Pel que fa a l’acord d’heretament, s’estipula que sigui de fills per fills i filles per filles, preferint els mascles a les femelles, i els d’aquest als de qualsevol altre matrimoni, però amb els pactes i condicions que voldran posar en els seus testaments o darreres voluntats, o bé entre vius. En cas que l’altre dels cònjuges esdevenidors sobrevivent sobrevisqui a algun fill o filla del present matrimoni, només podrà pretendre tres lliures dels béns del que premorirà. Són testimonis el reverent Joan Febrer, prevere, i Francesc Pujol, apotecari, els dos de la mateixa vila de Prades.
De tots els relacionats, per tots els quals signa, només apareix la signatura de l’esmentat Joan Febrer.
FONT. AHT : FN d’Ulldemolins : Alba i Molins, Salvador : Manual 1776, full 92; català.