1781 Capítols matrimonials Francesc Barbat Lleberia amb Maria Parrot Vernis

De Prades Memorial
Salta a:navegació, cerca

Prades, 11 de febrer 1781. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Francesc (“Francisco”) Barbat i Llaberia, fadrí pagès (fill de Joan Barbat, pagès, i Teresa Llaberia, cònjuges vivents) i Maria Parrot Vernis, donzella (filla de Josep Parrot i Maria Vernis, cònjuges vivents), tots de Prades.

Primerament els dits cònjuges Barbat i Llaberia, pares del dit Francesc Barbat, ara per a després de la seva mort, per títol de donació i heretament universal, atorguen a aquest tots els seus béns, amb diversos pactes, vincles, retencions i condicions: en primer lloc, que mentre visquin tots dos o un de dits donadors aquests es reserven l’usdefruit dels dits béns donats, del qual no estan obligats a passar-ne comptes ni donar-ne explicacions, podent-ne usar i fruir “a arbitre de bon baró”, obligant-se això sí a pagar els càrrecs a què dits béns estan sotmesos, i a alimentar i tenir cura dels dits cònjuges esdevenidors i família, “treballant tots lo possible per la concervació y aument de la casa de dits donadors, y fent una sola taula y habitació”. També del dit usdefruit dit donadors es reserven entre els dos quatre-centes lliures barceloneses per tal d’acomodar als seus restants fills i altrament per a testar i disposar-ne lliurement. També, i finalment, amb pacte que si el donatari morís sense fills en edat de testar només podria disposar de la quantitat de cinquanta lliures, havent de tornar els restants béns donats a dits donadors o als seus hereus i successors.

En un altre capítol els dits cònjuges Parrot i Vernis, i Joan Parrot, pares i germà de la dita Maria, per contemplació del present matrimoni, i en paga i satisfacció de tots els seus drets, concedeixen a aquesta: d’una part, la quantitat de cent quaranta lliures barceloneses, pagadores quaranta lliures el dia del desposori, i les restants de dit dia a quatre anys, en quatre iguals pagues; i d’altra part diverses peces de roba en aquest mateix capítol relacionades, així com una caixa de pi amb pany i clau, pagadors el dia del seu desposori; amb pacte que si dita Maria morís sense cap fill en edat de testar només podria disposar de trenta lliures, i hauria de retornar igualment als seus donadors la resta de coses a ella donades.

A continuació la dita Maria dona i constitueix la seva dot als seus esdevenidors sogres i marit, que per tal motiu li fan i signen carta dotal i d’espoli, i per la qual constitució i per la seva “lloable virginitat” li fan de creix, augment o donació per noces la quantitat de catorze lliures barceloneses, que en cas de tenir-ne correspondran als fills d’aquest esdevenidor matrimoni, i faltant aquests podrà en vida usufructuar-les lliurement, havent a la seva mort de ser retornades a dits donadors o als seus hereus i successors. D’altra banda dit matrimoni Barbat Llaberia i el seu fill Francesc acullen i associen la dita Maria Parrot a totes compres i millores que tinguin lloc al llarg d’aquest esdevenidor matrimoni, vivint els quatre al quart, vivint tres al terç, i vivint ells dos per meitats. D’altra banda també és pactat que si dita Maria premorís a Francesc Barbat deixant fills o filles d’aquest matrimoni i el dit Francesc es tornés a casar, en tal cas fills per fills i filles per filles els fills i filles d’aquest matrimoni seran preferits als de qualsevol altre matrimoni, i també és pactat que en cas de sobrevivença de fills del present matrimoni el cònjuge sobrevivent no podrà demanar a l’altre més que tres lliures dels béns del cònjuges premort.

Són testimonis Miquel Parrot i Pau Besora, pagesos de Prades, el primer dels quals signa per tots els atorgants, que diuen no saber escriure.

FONT. ACCB: FN Espluga de Francolí, sign. 3434 : Marsal i Llenas, Joan : Manual 1781-1782, full 69/1781; català.