1795 Capítols matrimonials Francesc Fort Pont amb Maria Abella
Alcover, 6 d’octubre 1795. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Francesc (“Francisco”) Fort Pont, fadrí, natural de Prades, des de fa alguns anys domiciliat a Alcover (fill del difunt Joan Fort, cirurgià natural de Cornudella, i de Maria Pont, natural de Bellpuig i actual cònjuge de Domènec (“Domingo”) Benús, pagès de la Masó) i Maria Abella Plana, donzella d’Alcover (filla dels cònjuges Pròsper Abella, sastre, i Antònia Plana, també veïns i naturals d’Alcover).
Primerament la dita Maria Fort, “respecto de estar separada de su actual marido” i Anton Fort, mestre cirurgià, veïns de Prades, mare i germà de Francesc Fort contraent, en satisfacció de tots els seus drets, per donació entre vius concedeixen a aquest la quantitat de 150 lliures, lliuradores a la mort de la seva mare i no abans, i el dia del seu desposori prometen lliurar-li la roba del seu ús i altra roba en els capítols relacionada, amb pacte i condició que si es donés el cas que dit Francesc morís sense fills en edat de testar només podrà disposar de trenta lliures.
En un altre capítol el pare i mare de Maria Abella, per tots els seus drets concedeixen a aquesta la quantitat de cent lliures entre roba i diners: vint-i-cinc lliures en roba de tenda i diners el dia en què tingui lloc el desposori, i després vint-i-cinc lliures anuals fins completar les dites cent lliures; a més, li concedeixen la roba del seu propi ús i aquelles que constaran en un paper. Si Maria Abella, però, morís sense fills en edat de testar, només podria disposar de trenta lliures i hauria de retornar la resta a dits donadors o al seu hereu i successor. Maria Abella dona i constitueix les coses a ella donades al seu esdevenidor marit, que al seu torn li signa carta dotal i d’espoli, i li fa de creix “propetar nupcias” la quantitat de quinze lliures barceloneses, que seran dels fills en cas de tenir-ne, i en cas de que Maria previsqui sense fills podrà usufructuar el dit creix o prendre la meitat en propietat, com estipula el dret. Tot seguit Francesc Fort, seguint la molt antiga pràctica de la ciutat de Tarragona i el seu Camp admet i associa a la seva esdevenidora cònjuge a totes compres i millores que durant el present matrimoni tinguin lloc.
En un altre capítol ambdues parts han acordat que per evitar els possibles plets que es donen en cas de sobrevivença de fills no es podrà demanar res per dits plets. Igualment ambdues parts acorden que de cara a la successió dels béns de dits contraents els fills i filles d’aquest matrimoni seran preferits als de qualsevol altre, nomenant per hereu fill per fill i filla per filla, preferint els homes a les dones, i guardant entre ells el dret de primogenitura sempre i quan siguin aptes i capaços per a regir i governar.
Els dos testimonis són veïns d’Alcover.
FONT. ACAC : FN d’Alcover, llibre 42 : Cortès i Sort, Antoni : Manual 1795, full 261; castellà.