1802 Capítols matrimonials Anton Fort Pont amb Marianna Macip Lledó
Prades, 28 de novembre 1802. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre el llicenciat Anton Fort i Pont, vidu, cirurgià titular de la vila i comtat de Prades (fill de Joan Fort, cirurgià difunt, i de Maria Pont, aquí esmentada com a “Fort y Pont” en primeres núpcies i en el moment d’aquests capítols com a “Banús y Pont”) i Marianna Massiph i Lladó, donzella (filla de Joseph Massiph, pagès vivent, i de Teresa Lladó, difunta, cònjuges de Prades).
Primerament el dit Anton Fort, vidu contraent, es dota de tota la seva universal heretat i béns.
Seguidament el dit Josep Massiph pare, i el seu fill Josep Massiph menor de dies, pare i germà de la dita Marianna contraent, desitjant que sigui “en matrimoni collocada”, i per tots els drets a ella pertocants (entre els quals s’esmenta l’intestat de la seva mare) donen a aquesta en dot: primer la meitat aproximada de tota aquella peça de terra de vinya, amb alguns castanyers plantada, de tinguda aproximada un jornal i mig, i situada al terme de Prades i a la partida dita de Benages (la qual terra afronta a l’est amb el barranc de Benages, al sud i oest amb els dits pare i fill donadors mitjançant fites per divisió, en el qual paratge la dita Marianna tindrà camí apte per entrar i sortir de la dita mitja peça de terra, i al nord amb Mateu Casals, pagès de Prades); també una porció de terra campa de tinguda uns dos jornals, situada al terme de Vilanova de Prades i partida anomenada del riu de Prades (que afronta a l’est amb els dits pare i fill Massiph mitjançant fites divisòries, al sud amb el barranc afrontant al terme de Prades, a l’oest amb Baptista Alsina, pagès de Vilanova de Prades, i al nord de nou amb els pare i fill Massiph. Totes dues peces de terra es donen amb els seus censos i senyoria, cas que n’hi hagin. Finalment, dits donadors Massiph doten a Marianna amb diverses peces de roba en aquests capítols relacionades, així com amb una caixa de noguer amb el seu pany i clau. Pagadora i entregadora dita terra i roba el dia del desposori. Amb pacte, vincle i condició que si dita Marianna mor sense fills en edat de testar només podrà disposar de setanta-cinc lliures i haurà de retornar a dits donadors la resta de les coses a ella donades.
En el següent capítol la dita Marianna constitueix i aporta en dot al seu esdevenidor marit les coses a ella donades, i dit Anton Fort li signa carta dotal i d’espoli alhora que li fa de creix la quantitat de cent lliures barceloneses. Les dues parts, seguint el costum del Camp i Arquebisbat de Tarragona, s’acullen i admeten a totes compres i millores que durant el matrimoni tinguin lloc, per meitat i aplicadores a favor dels fills d’aquest matrimoni. Les dites parts també acorden que per raó de la sobrevivença de fills cap part no podrà demanar ni pretendre cosa alguna en contra de l’altra. També acorden que, sense perjudici, detriment ni gravamen dels drets dels fills que el referit Anton té del seu passat matrimoni, elegeixen coma a hereus als fills i filles del present matrimoni, fill per fill i filla per filla, preferint els mascles a les femelles “com sian empero los tals fills habils, capasos e idoneos pera regir y governar sos bens, y no de altre manera”.
Són testimonis Anton Pujol, apotecari, i Pau Calderó, pagès, els dos de Prades. Signen personalment Anton Fort i Pont, Josep Masip major i Josep Masip menor, mentre que per Marianna Macip i Lladó signa el primer dels dits testimonis.
FONT. ACAC : FN Alcover, núm. 59 : Garcia i Ferran, Josep : Manual 1802, full 440 revers; català