1817 Capítols matrimonials Maria Masgoret vídua de Josep Roig
Prades, 1 de maig 1817. CAPÍTOLS MATRIMONIALS. Per i entre Pere Fort i Llort, vidu deixat d’Ignàsia Ysern (fill d’altre Pere Fort, també pagès, difunt, com el seu fill veí del mas d’en March, terme i parròquia de Mont-ral, i de Mariagna “Vilà y Llort en terceras nupcias, en segonas Bosch y Llort, y en primeres Fort y Llort, vivent, natural d’Ulldemolins) i Maria Masgoret i Giné, natural de Fulleda, vídua de Josep Roig, pagès de Prades (filla de Josep Masgoret, pagès vivent, i de la seva muller Maria Giné, difunta, natural de Sant Martí de Maldà, veïns del lloc de Fulleda).
Primerament el dit Pere Fort contraent es dota amb tots els drets que tingui i pugui tenir sobre els drets dels seus pares, així com amb altres que hagi adquirit per via de donacions o altres escriptures, que tant en un cas com en l’altre farà constar en cas que sigui necessari. Igualment la dita Maria Masgoret es dota: d’una part, del dot a ella promès pels seus pares en ocasió del seu primer matrimoni, en els capítols atorgats entre ella i Josep Roig en poder de Joan Marsal, notari de l’Espluga, en data 9 d’abril de 1811, i que consisteix en una peça de terra part plantada d’olivers i part garriga, d’aproximadament un jornal i mig de tinguda, situada al terme de Fulleda i partida dita les Cerveres, així com un seguit de robes en el present capítol relacionades, i la roba del seu port, també una calaixera, i 150 lliures corresponents al creix o augment a ella fet pel seu difunt marit en els corresponents i citats capítols, i a les millores i altres drets que pugui tenir en els béns d’aquest. Tots els quals béns dona i constitueix en dot al seu esdevenidor marit, Pere Fort, que per raó d’això fa a Maria Masgoret 150 lliures barceloneses d’augment de dot, que juntament amb el dot que aquesta li ha constituït promet donar-li quan hagi de tenir lloc la restitució de dot, volent que la dita Maria posseeixi la dita dot i augment mentre visqui, amb marit o sense, i amb fills o sense, fent ara per al dia que falti donació del dit augment a aquests darrers, i estipulant que si aquests faltessin tornés al dit donador o al seu hereu i successor. D’altra banda Pere Fort acull i associa Maria Masgoret a totes compres i millores que tinguin lloc al llarg d’aquest matrimoni, que en cas d’haver-n’hi passarien als fills del mateix.
Una i altra part acorden que, salvant els anteriors heretaments, els fills d’aquest matrimoni seran primer hereus que als de qualsevol altre de posterior, preferint els mascles a les femelles, i els mascles d’aquest a les femelles de qualsevol altre. També les dues parts acorden que en cas de sobrevivença de fills una part no podrà demanar ni pretendre de l’altra més de tres lliures. També és pactat entre dites parts de premorir Pere Fort a Maria Masgoret cediria a aquesta per a la seva alimentació dotze de les quarteres de blat que es colliran a les seves terres, així com tres fanegues de fesols, sis cortans d’oli, una quartera de nous, quatre càrregues de vi, trenta lliures de tocino, quaranta lliures amb diners, tot anualment i per terces anticipades, una cambra amb un llit parat que haurà de ser la mateixa on en el seu cas mori el seu marit o el que ambdós habitaran durant el seu matrimoni, com també les altres habitacions de la casa que seran comunes entre ella i el seu hereu i família, “tot lo que deura tenir lloch sempre que dita Maria voldrà separar-se de la comunicació de dit son hereu y succesors seus”.
Són testimonis Josep Español, fuster, i Francisco Roig, mestre de primeres lletres, naturals de la vila d’Alcover, aquest darrer habitant de Prades. Pere Fort signa de pròpia mà, mentre que per dita Maria Masgoret, que no sap escriure, ho fa el primer dels dits testimonis.
FONT. ACAC : FN Alcover, núm. 68 : De Rovira i Valldossera, Pau : Manual 1815-1817, full 89/1817; català.